Günümüzün yükselen ve geleceğe yön verecek teknolojilerden biri olan makine öğrenmesi, veriden öğrenebilen ve verilerden anlamlı çıkarımlar yapan, bu çıkarımlardan beslenerek sınıflama ve tahminler yapan, öneriler sunan yapay zeka alanlarından biri olarak, modern hayatın bir çok alanında uygulanmaktadır. Akıllı telefon, tablet, bilgisayarlar, sensörler ve akıllı cihazların artık her ortamda internet bağlantısıyla kolaylıkla kullanılabildiği günümüzde, görüntülerden ve sayısal verilerden anlam çıkarılmasıyla; medikal, endüstri, biyoloji, kimya, çevre ve ulaşım gibi birçok disiplinler arası alanda yapılan çalışmalarda, yapay öğrenme uygulamaları görülmektedir.
Bilgisayar bilimlerinde son yıllarda popüler olan ve geleceğe yön vereceği düşünülen büyük veri (big data) ve yapay zeka gibi teknolojiler, algoritmalar ve modeller kullanılarak, birçok temel alandaki deneysel veriler bilgisayar ve bilişim mühendisliği yaklaşımı ile daha da anlamlandırılabilir ve böylece klasik değerlendirme ve yorumlamanın üzerine çıkılabilir. Bu şeklide data objektif ve etkin sonuçlar elde edilebilir. Örneğin, yıllarca laboratuvarlarda yapılan analiz sonuçları, grafikler, şekiller, tablolar, elde edilen sayısal veriler bilim insanlarının önerdiği ve klasikleşmiş temel bilimsel formülleriyle değerlendirilip yorumlanmasının yanı sıra, farklı bakış açılarını da içeren, alternatif olabilecek ve belki de daha fazla efektif bulgular doğurabilecek yapay zeka yöntemleriyle denenmelidir. Büyük veriler içinden anlamlı sonuçlar çıkaracak tahmin ve sınıflama yapacak bilgisayar teknolojilerinin kullanılması bu açıdan büyük önem arz etmektedir.
TÜBİTAK 220M024 nolu proje kapsamında desteklenen, bilgisayar, yapay zeka, polimer, çevre alanlarını içine alan disiplinler arası bu proje kapsamında, plastik malzemelerin doğal ortamlarda bulunma sürelerinin, plastik eskime yaşının yapay zeka tabanlı modeller ile tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Günümüzde deniz ve okyanuslarda rastlanan plastik atıkların büyük bir kısmı karada üretilmekte ve sonunda sulara ulaşmaktadır. Okyanus, deniz, göl ve toprak gibi doğal ortamlardaki önemli sorunlardan biri olan bu plastik malzemelerin doğal ortamlarda ne kadar süredir bulduğunun tespit edilmesi yani plastik eskime yaşının belirlenmesi, oluşan bu kirliliğin kaynağının belirlenmesinde önemli bir parametre ve belirleyici bir kriter olmaktadır. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda, farklı ortamlarda bulunan polimer malzemelerin zaman içinde değişimleri incelenecek ve yapılacak enstrümantal analizler neticesinde elde edilecek olan farklı karakterizasyondaki büyük veri kümeleri ile yapay zeka tabanlı plastik eskime yaşı tahmin modeli oluşturulacak ve polimer malzemeler için de tür sınıflama modeli geliştirilecektir.